Portaal van Vlaanderen: een indrukwekkende belevenis

Bron : ZVA / Corina Besseling ; 4 dec 2019

Het Portaal van Vlaanderen heeft op 21 november haar 10.000e bezoeker mogen ontvangen. Door de bouw van de nieuwe sluis heeft het haveninformatiecentrum meer bezoekers getrokken dan voorgaande jaren. Ook de nieuwe locatie van het Portaal in appartementencomplex de Sluiswachter en de compleet vernieuwde expositie hebben daaraan bijgedragen.

“Veel bezoekers raken behoorlijk onder de indruk”, vertelt gids Emmy Esseling en dat maakt het gidsen zo leuk. Er zijn zo’n 45 vrijwilligers hier, maar we kunnen er altijd meer gebruiken. Er zijn verschillende functies. We hebben naast gidsen ook gastvrouwen (of heren), chauffeurs en schippers nodig.”

Samen met Emmy en gids in opleiding Frank van Geel, lopen we een middag mee. Een echtpaar uit Rijswijk heeft een week vakantie in Cadzand en komt speciaal voor de individuele rondleiding naar Terneuzen. Na de gele veiligheidshesjes te hebben aangetrokken, stappen we in het treintje dat ons naar het sluizencomplex zal brengen. De 1e stop is de uitkijktoren die een prachtig uitzicht biedt over het hele Sluizencomplex en de bouwwerkzaamheden. We zien het Kapitein Rooiboskanaal liggen. Een speciaal aangelegd doorvaartkanaal, waarbij de schepen om de bouwkuip heen kunnen varen. De 2e stop is de 18 meter diepe kelder waar we de werking van de bascule brug uitgelegd krijgen. Dan zien we op het kanaal van Gent naar Terneuzen een joekel van een schip aankomen, vergezeld van sleepboten. Emmy kan ons precies vertellen welk schip het is en welke afmetingen het heeft. We zien het gevaarte de sluis in glijden. Millimeter werk lijkt het ons. Emmy vertelt dat er alleen al in die sluis zo’n 9000 scheepsbewegingen per jaar zijn. Terug in het Portaal zegt het Rijswijkse echtpaar: “We zijn inderdaad onder de indruk hoor.”

300_8e7b7abc-d5ec-6188-e299-9247b0efb938_thumb1024.jpg

300_694_nieuwe_portaal_2_maart.jpgRealisatie: TiDi Graphics