Water Gentse haven na drie maanden terug op peil: Nooit eerder zo lang problemen.

Bron : https://www.nieuwsblad.be ; 28 sept 2019

Het waterpeil in de Gentse haven is sinds vrijdag 27 september eindelijk terug normaal. Door een gebrek aan water uit het binnenland stond het al sinds 2 juli zo laag dat de scheepvaart op het kanaal Gent - Terneuzen werd beperkt. Nooit eerder was dat zo lang.

Drie maanden lang was het waterpeil van het kanaal Gent - Terneuzen (13,5 meter diep) zo laag dat de diepgang werd beperkt van 12,5 meter naar 12,35 meter. Oorzaak was een gebrek aan oppervlaktewater uit het noorden van Frankrijk. Dat was beperkt door de aanhoudende droogte afgelopen zomer.

Vrijdag laat havenbedrijf North Sea Port weten dat het waterpeil na drie maanden eindelijk terug normaal is. “Het heeft de afgelopen dagen voldoende geregend en er komt weer voldoende water richting Gent. Het spuien van de sluis is niet meer nodig”, zegt Johan Bresseleers, woordvoerder van North Sea Port. “De afgelopen jaren hebben we wel eens een paar dagen dergelijke problemen gehad, maar nooit eerder drie maanden.”

ArcelorMittal

Het watertekort trof vooral ArcelorMittal. Het staalbedrijf moet aan de sluis in Terneuzen sowieso grote schepen lichter maken door de diepgang van het kanaal Gent - Terneuzen. Door de aanpassing van de maximale diepgang moest ArcelorMittal per schip 1.000 ton extra overladen. Wat zorgde voor tijdsverlies.

300_haven_gent_28_sept.jpgRealisatie: TiDi Graphics