Paradepaardjes Multraship in Rotterdam gedoopt

Bron : http://www.pzc.nl/regio/zeeuws-vlaanderen ; Harmen van der Werf; 8 sept 2019

De paradepaardjes van het Terneuzense sleep- en bergingsbedrijf Multraship, de carrouselslepers Multratug 32 en 33, zijn zaterdag op de Wereldhavendagen in Rotterdam gedoopt.

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat nam de Multratug 33 voor haar rekening. Een voor Multraship zeker zo belangrijke vrouw, Heleen Muller-Ribbens, echtgenote van Kees Muller en moeder van huidig algemeen directeur Leendert Muller, doopte de Multratug 32.

Van Nieuwenhuizen prees de capaciteiten van de carrouselslepers, vooral dat ze fors minder brandstof gebruiken en dus minder broeikasgas CO2 uitstoten dan traditionele sleepboten. Het kwam haar op Twitter direct op een reactie te staan uit visserijkringen. ,,Waarom is de pulsvisserij dan verboden? Die zorgde ook voor minder CO2-uitstoot.”

Innovatief

Het is appels met peren vergelijken, en ook weer niet. De pulsvisserij en de carrouselsleepboot, het zijn allebei innovatieve ontwikkelingen, de eerste (zeker voorlopig) zonder toekomst en de tweede met toekomst. Multratug en ontwikkelingspartner Novatug mochten er vorig jaar nog de Maritime Award 2018 van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KVNR) voor ontvangst nemen.

Multraship-directeur Leendert Muller somde eerder de voordelen van de carrouselsleper op, waarbij de sleepkabel niet aan lieren aan de achterzijde is bevestigd, maar aan een ring rond het stuurhuis, aan een carrousel. De kans op kapseizen bij het slepen is praktisch nihil. Grote zeeschepen kunnen ermee worden gesleept op een hogere snelheid. Het brandstofgebruik is 25 procent lager en de CO2-uitstoot zelfs 45 procent.

300_multratug_32_en_33_7sept_2019.jpg

Minister Cora van Nieuwenhuizen doopt de Multratug 33.
© Multraship, Mark NeelemansRealisatie: TiDi Graphics