Pont Sluiskil in problemen door flinke schadepost van 50.000 euro

Bron : www.omroepzeeland.nl ; 1 aug 2019

Grote financieele problemen voor het pontje van Sluiskil. Tijdens onderhoudswerkzaamheden is ontdekt dat de schottel kapot is waardoor er een schadepost is van 50.000 euro. Dat bedrag heeft Stichting Behoud Pont Sluiskil niet, waardoor ze met de handen in het haar zitten.

Het probleem aan het draaimechanisme waar de schoef aan vast zit, werd ontdekt tijdens de vijfjaarlijkse keuring op Scheefswerf De Schroef in Sluiskil. Door een scheur lekt de schottel, waardoor de boot niet verder mag varen. Voorzitter Meerten Dallinga van de stichting denkt dat de schade is ontstaan door een aanvaring onder water. "Mogelijk heeft er een flink stuk hout in de schroef gezeten, want ook de bladen stonden scheef."

Voorschieten

De schottel is eruit gehaald en opgestuurd naar een gespecialiseerd bedrijf. "Die wachten nu op de opdracht, terwijl wij geld bij elkaar proberen te krijgen," aldus Dallinga. Toch heeft hij goede moed dat de pont weer vaart op 19 augustus, als het schooljaar begint. "Scheepswerf de Schroef wil de reparatie voorschieten, waardoor wij de tijd hebben om geld te zoeken."

Het kost 40.000 tot 50.000 euro om het pontje een jaar te laten varen. Een speciale pot voor zulke grote onderhoudskosten, zoals deze kapotte schottel, heeft de stichting niet. Toch heeft Dallinga vertrouwen in de toekomst. "Als deze rekening is betaald, dan kan de boot er weer voor zeker vijf jaar tegenaan."

De pont is nu vijftig jaar oud en altijd goed onderhouden. In de jaren '90 zijn er ook nog eens nieuwe motoren ingegaan, waardoor de boot volgens de stichting nog wel honderd jaar mee kan.

Pont is belangrijk voor verbinding

"De pont wordt ook steeds belangrijker, want de bruggen van Sluiskil en Sas van Gent hebben steeds problemen, waardoor de overtocht de enige mogelijkheid voor fietsers en voetgangers is om aan de overkant van het Kanaal van Gent-Terneuzen te komen." Dallinga heeft binnenkort een gesprek met North Sea Port die misschien het bedrag gedeeltelijk wil betalen.

300_pontje-van-sluiskil-foto-omroep-zeeland_1_aug.jpg

Pontje van Sluiskil (foto: Omroep Zeeland)Realisatie: TiDi Graphics