Baggerleiding geplaatst over Buitenhaven Terneuzen

Bron : http://www.pzc.nl/regio/zeeuws-vlaanderen ; Pascalle Cappetti; 12 april 2019

Verkeer over het sluizencomplex in Terneuzen rijdt de komende maanden onder een dikke leiding door. Vanaf begin juni gaat hier het zand voor een kunstmatig sluizeneiland door.

De baggerleiding wordt aangesloten op een pijp die vanuit de voorhaven en de Westerschelde naar de plek van de nieuwe sluis, voor de huidige middensluis, loopt. Sleephoppers pompen in totaal 600.000 kuub zand over de weg naar het speciale eiland. 

De aanleg van een eiland is nodig omdat de muren van de Nieuwe Sluis grotendeels uit diepwanden bestaan. Deze kunnen alleen worden gegraven en niet in het water worden gebouwd. Het eiland wordt gebruikt voor de realisatie van het buitenhoofd, waar de deuren en bruggen van de nieuwe sluis komen. De donderdag geplaatste buis over de weg voorkomt dat het zand met vrachtwagens aangevoerd moet worden of dat extra scheepvaart door de sluizen moet. 

‘Voorspoedig’
 

Verkeer moest donderdagmiddag twee keer een kwartier wachten voor het plaatsen van de baggerleiding. Volgens omgevingsmanager Harm Verbeek van de Nieuwe Sluis voorliep dat voorspoedig. 

300_baggerleiding_12_april.jpg

De baggerleiding over de Buitenhaven gaat zand pompen naar een kunstmatig sluizeneiland.
© Pascalle CappettiRealisatie: TiDi Graphics