Multraship wint prestigieuze landelijke prijs

Bron : http://www.pzc.nl/regio/zeeuws-vlaanderen; Harmen van der Werf; 13-11-2018

Het Terneuzense sleep- en bergingsbedrijf Multraship heeft op 12 november 2018 in Zaandam op het jaarlijkse Maritime Awards Gala een prestigieuze landelijke prijs gewonnen, de Maritime Shipping Award 2018 van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KNVR).

Multraship won de prijs met ontwikkelaar Novatug voor de ontwikkeling van de carrouselsleepboot. De jury prees beide initiatiefnemers voor ‘het succesvol uitvoeren van een gedurfd en kostbaar experiment’. Lof was er ook voor het feit dat zij het project verder willen uitdragen door een leasemaatschappij op te richten, waarbij andere marktpartijen carrouselslepers kunnen huren.

Het grote verschil tussen een carrouselsleepboot  en traditionele sleepboten is dat de sleepkabel niet aan lieren aan de achterzijde is bevestigd, maar aan een ring rond het stuurhuis, aan een carrousel. Vandaar ook de naam: carrouselsleper.

Algemeen directeur van Multraship, Leendert Muller, somde eerder dit jaar bij de ingebruikname van de carrouselsleper Mutratug 32 de voordelen van het ontwerp op. De kans op kapseizen bij het slepen is praktisch nihil. Grote zeeschepen kunnen ermee worden gesleept op een hogere snelheid. En in het kader van de duurzaamheid: het brandstofgebruik is 25 procent lager en alleen al door de toepassing van Eco2Fuel-diesel wordt bijna 45 procent minder CO2 uitgestoten. 

‘Deze innovatie heeft, ook gelet op de milieuwinst per schip, een enorme exponentieel groeiende toegevoegde waarde voor Nederland', aldus de jury van de Maritime KNVR Shipping Award 2018.

300_694_multratug_32_op_13_nov_2018.jpg

De februari dit jaar door Multraship in gebruik genomen, gloednieuwe carrouselsleper Multratug 32.
© Adrie van de WegeRealisatie: TiDi Graphics