Evenementen

  Portaal van Vlaanderen

button scrolling

Lezing meteorologie en weersextremen in Zeeland

Door Paul Begijn

Droogte, zware onweersbuien, gladheid… Het weer in Zeeland kent vele extremen. Niet voor niets is het weer een van de meest besproken onderwerpen in de maatschappij. Boswachter en stormjager Paul Begijn is dagelijks met het weer bezig en neemt je in zijn lezing mee in de wereld van de meteorologie en zijn passie voor extreem weer.

Wolken vertellen een verhaal. Aan de opbouw van wolken kun je veel aflezen. Houdt het mooie weer aan of krijgen we te maken met een weeromslag? En welke rol spelen de Zeeuwse wateren op het ontstaan van wolken? Tijdens deze lezing  leer je hoe je aan de wolken het weer kunt aflezen. Handig als je bijvoorbeeld het water op wilt of een dagje uit bent en je geen actueel weerbericht bij de hand hebt. Ook kom je meer te weten over de invloed van de straalstroom, fronten en lage- en hogedrukgebieden op het weer in Zeeland.

Stormjagen
Tijdens het tweede gedeelte neemt Paul je mee in de wereld van het stormchasen. Afgelopen jaren maakte hij duizenden kilometers om de mooiste en meest heftige natuurverschijnselen vast te leggen op camera. Van zwaar onweer tot valwinden en waterhozen.

Tijdens het stormchaseseizoen trekt Paul Begijn er regelmatig met zijn camera op uit om onweersbuien achterna te ‘jagen’ en op de gevoelige plaat te leggen. Maar om die bui vast te kunnen leggen moeten er heel wat voorbereidingen worden getroffen. Waar zal het onweer ontstaan, hoe heftig zal het uitpakken en welke waarschuwingen kan hij zelf uitgeven om mensen tijdig te waarschuwen? Ook blikt hij terug op een van zijn meest heftige chases van de afgelopen jaren.

Data

– Donderdag 29 februari 2024 – VOL
– Woensdag 20 maart 2024 – VOL
– Donderdag 28 maart 2024 – VOL

Duur

19.30 – 21.15 uur
Inloop vanaf 19.15 uur

Tarieven en Reserveren

Het arrangement kost € 5,00 per persoon. Dit is inclusief een bakje koffie of thee. Wil je boeken? Dat kan door door het formulier hieronder in te vullen.

New Field

OF BEL
+31(0)115 616268

Informatiecentrum
Parkeren
Openingstijden