Multraship neemt een topsleper in gebruik

Bron : http://www.pzc.nl/regio/zeeuws-vlaanderen ; Harmen van der Werf; 5 februari 2018

Het Terneuzense sleep- en bergingsbedrijf Multraship heeft een nieuwe topsleper in gebruik genomen, de Multratug 32.

Het grote verschil met andere sleepboten is dat de sleepkabel niet aan lieren aan de achterzijde is bevestigd, maar aan een ring rond het stuurhuis, aan een carrousel. Vandaar ook de naam: carrouselsleper. 

Leendert Muller, algemeen directeur van Multraship, heeft er in het weekend zelf mee gevaren bij Terneuzen. En het is bevallen. ,,Ik ben mega enthousiast." 

Multraship heeft al jaren een carrouselsleper, de Multratug 12, maar die was omgebouwd van een gewone sleepboot naar carrouselsleper. De Multratug 32 is de eerste, compleet nieuwgebouwde. 

Muller somt de voordelen op. De kans op kapseizen bij het slepen is praktisch nihil. Grote zeeschepen kunnen ermee worden gesleept op een hogere snelheid. En in het kader van de duurzaamheid: het brandstofgebruik is 25 procent lager en alleen al door de toepassing van Eco2Fuel-diesel van De Pooter Olie wordt bijna 45 procent minder CO2 uitgestoten. 

Over twee, drie maanden neemt Multraship nog een tweede, nieuwe carrouselsleper, de Multratug 33, in gebruik. Multraship huurt de bij Damen gebouwde schepen van de ontwikkelaar Novatug. Ze zullen in Rotterdam, Antwerpen en het Westerscheldegebied worden ingezet.

300_nieuwe_sleepboot_multraship_5_feb_2018.jpg

Nieuwe sleepboot Multraship © A DriaanvandewegeRealisatie: TiDi Graphics